Παράκληση προς τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών όπως εξετάσουν κατά προτεραιότητα το θέμα του πειθαρχικού συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, λέγοντας ότι ενώπιον του συμβουλίου εκκρεμούν 2.000 υποθέσεις. «Έχουμε αποτύχει» είπε και αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει ένα σωστό πειθαρχικό συμβούλιο.
Οι αναφορές του Προέδρου του Συλλόγου έγιναν κατά την έναρξη της συζήτησης της πρότασης νόμου που τροποποιεί τον Περί Δικηγόρων Νόμο, ο οποίος μεταξύ άλλων αφορά τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων του υφιστάμενου νόμου, που ρυθμίζει τη σύγκληση και διεξαγωγή των τακτικών γενικών συνελεύσεων των τοπικών δικηγορικών συλλόγων και του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Προνοεί επίσης την αύξηση του αριθμού των δικηγόρων που πρέπει να αιτούνται γραπτώς την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης, καθώς και τη διαγραφή των διατάξεων που προβλέπει τη συμμετοχή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα στις διαδικασίες της τακτικής γενικής συνέλευσης και του Συμβουλίου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.
Ζητώντας την εξέταση του ζητήματος του πειθαρχικού συμβουλίου, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως το «πειθαρχικό συμβούλιο για πολλούς λόγους και λόγω και των πολλών υποθέσεων που υπάρχουν δεν μπόρεσε να λειτουργήσει όπως θα θέλατε και εσείς και εμείς».
Μετάφερε την παράκλησή του το πειθαρχικό συμβούλιο να μην εκλέγεται από τους Δικηγόρους. «Δεν μπορεί ο δικηγόρος να έρχεται και να ζητά ψήφο για να τον εκλέξουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο», είπε και συμφώνησε με την προτεινόμενη διάταξη για διορισμό του συμβουλίου από τον Γενικό Εισαγγελέα και το Συμβούλιο του Πακγυπρίου Δικηγορικού Συλλόγου.
«Το πειθαρχικό συμβούλιο και η δεντολογία είναι προς όφελος και των πολιτών, όχι μόνον εμάς των δικηγόρων, πρέπει να κάνουμε ένα σωστό πειθαρχικό συμβούλιο», είπε και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είμαι 15 χρόνια πρόεδρος και προεδρεύω του πειθαρχικού και σας λέω έχουμε αποτύχει».
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωαννίδης είπε πως ενώπιον του πειθαρχικού εκκρεμούν 2.000 υποθέσεις. Εισηγήθηκε την αύξηση των μελών του πειθαρχικού, ενώ υπέδειξε πως στην Αγγλία το θέμα της εξέτασης πειθαρχικών ζητημάτων έχει ανατεθεί εκτός του αρμόδιου επαγγελματικού σώματος.
Επί του συνόλου της πρότασης νόμου, πολλοί βουλευτές εξέφρασαν προβληματισμό κατά πόσον η Βουλή μπορεί να αλλάξει τις διατάξεις του νόμου μόλις 40 μέρες πριν τις εκλογές στον Σύλλογο.